viernes, 30 de enero de 2009

V Bicicletada per la Pau

A finals del curs passat vaig comentar-li a la Patrícia, la responsable de Mobilització Social d'Intermón Oxfam de Barcelona, que pensava que calia que la Bicicletada per la Pau que convocaven cada 30 de gener, coincidint amb el Dia de la Pau i la No-Violència que commmemora la mort de Gandhi, s'expandís a d'altres grups pacifistes i no-violents. És a dir no només grups que es dediquesin exclusivament al foment de la pau, sinó també tots aquells que creguesin que la no-violència ha d'ésser el camí per construir l'altre món possible i un dels eixos que sostinguin l'altre món possible. Als d'IO els va semblar bé la idea, i aprofitant el vincle que hi tenim amb Joves Activistes, vam posar-nos mans a l'obra a preparar una convocatòria a totes les organitzacions i moviments que complisin aquests requisits. Així vam fer-ho i a la primera convocatòria van assistir-hi prou organitzacions, però també van faltar-hi moltes. Al llarg de les assemblees preparatòries s'hi ha anat sumant gent, se n'ha anat desvinculant una altra perquè no podien estar arreu, i ara per ara podem dir que tot el procés ha donat bons resultats.
Diumenge 1 de febrer, a les 11h, sortirà del Parc de la Ciutadella, un gran nombre de bicicletes -esperem- que pedalejaran per un món sostingut en els valors de la no-violència i la pau. A més a més, hi haurà activitats durant tot el matí al Parc, on hi haurà una exposició amb els stands de les diverses organitzacions. Les activitats seran: una gimcana, tallers, música i jocs. A continuació us copio el manifest que llegirem al Parc al finalitzar la V Bicicletada per la Pau.

En els últims mesos, els ciutadans del món som testimonis directes dels esforços que els governs estan fent per a socórrer les entitats financeres i econòmiques dels països rics posant milions de dòlars per a salvar les seves economies. Aquesta voluntat política, coordinació i rapidesa per a solucionar la crisi contrasta enormement amb la lentitud i les promeses no complides a l'hora de construir un món més just, per la defensa dels drets humans i de la pau mundial.

Hi ha crisi, i és el moment d'actuar, però no ens referim a una crisi econòmica sinó a una crisi de valors, de falta de voluntat per a construir la pau. On hi ha crisi hi ha una oportunitat de canvi, aquest canvi en el qual (com diu Federico Mayor Zaragoza ) el súbdit es transforma en ciutadà, els espectadors en actors, per a pressionar als governs en la direcció de la Pau, perquè tingui lloc un canvi profund en el fons i en la forma de l'exercici del poder.


Denunciem les diferents formes de violència:


- Denunciem la violència econòmica amb l'explotació dels treballadors i la concentració de capital en mans d'uns pocs.

- Denunciem la violència ideològica que imposa creences que anul·len la llibertat de pensament i la violència més subtil que discrimina a les persones per raons de gènere, religió i raça, i segrega a aquelles persones que són diferents.

- Denunciem la violència armada, el increment del negoci armamentístic i el descontrol en el tràfic d'armes que mata cada minut a una persona com a conseqüència de la situació de violència en la qual viuen moltes poblacions.

- Denunciem les ocupacions i intervencions militars arbitràries, il·legals i irresponsables , sense el recolzament o en contra de resolucions de la comunitat internacional.

- Denunciem la utilització de la guerra per a resoldre conflictes, per a forçar la situació en funció d'interessos aliens als de les poblacions.

- I denunciem la manca de protecció que pateix la població civil en situacions de conflicte. Cada vegada és més evident que els exèrcits utilitzen a la població civil com a diana dels seus atacs convertint als civils no en víctimes fortuïtes sinó en l'objectiu principal. L’ACNUR calcula que hi ha més de 23 milions de persones desplaçades dintre dels seus països i més de 8 milions de refugiats.


Demanem als governs:


- El total desmantellament dels arsenals nuclears.

- La superació dels conflictes per les vies pacífiques (és una qüestió de voluntat política).

- Que s'impulsin vies diplomàtiques tant en la prevenció com en la reacció davant conflictes.

- Que es faci de la protecció dels civils la prioritat absoluta en la resposta als conflictes, adoptant una tolerància zero davant els crims de guerra i violacions del Dret Internacional Humanitari i continuar impulsant per a accelerar el tractat internacional que reguli el comerç d'armes.


I especialment, en la situació que esta vivint el poble palestí demanem:


- Al govern espanyol que cessi el comerç d’armes amb l’estat d’Israel

- A la Unió Europea (UE) que faci ús de les vies diplomàtiques per exercir la pressió necessària a Israel fins que s’arribi a un acord d’alto el foc real a Gaza.

- Al Consell de Seguretat de Nacions Unides que asseguri que totes les parts compleixin la resolució 1860 exigint un alto el foc immediat.

Convidem a tots i totes a superar totes les formes de violència i a treballar en la direcció de promoure la reconciliació entre sectors socials per construir una societat basada en valors i creences de pau i no violència.


1 comentario:

Anónimo dijo...

Hola. MANEL

Soc JORDI MARTORELL que per lo que vist als teus escrits vas anar ala escola del MAR, per lo que amb sembla deuria estar al GUINARDO.Si tens una germana deu ser mes o meix de la meva edat, com no se si rep informacio de l'escola cada any fem una trovada la darrera fou el 24 de GENER si pasas les teves dades tel faria arribar

JORDI MARTORELL
934589863

jordi.chesa@gmail.com