El model de societat que ha imposat el sistema actual, el podem veure reflectit al viatge. L’home del segle XXI, dividit en un dualisme antagònic, viatja. Aquesta és una realitat que ens transmeten cada dia múltiples agents informatius, com la publicitat o els mitjans de comunicació. El que no ens arriba, o ens arriba per llunyanes referències, és el plor, la fam, la misèria de l’ésser humà del país del sud, un dels protagonistes del dualisme de què parlava abans. Aquest, viu en un país sovint enfonsat a la pobresa, que es converteix també, per esperança de la seva economia, en l’atractiu turístic que suposa per l’home ric, l’altre protagonista, veure un animal en el seu entorn natural, una selva o una platja verge, o fins i tot una gallina posant un ou. Aquest és el nostre segon protagonista, l’home ric que s’embarca en un creuer per conèixer l’Atlàntic o el Pacífic, per arribar a
Paradoxal, no? Uns fan un viatge d’oci, de cultura o simplement de vacances, mentre els altres emprenen una aventura, no pas per diversió, sinó per necessitat. Per necessitat.
La història del nostres avantpassats ha estat marcada per aquesta paraula, que juntament amb moltes altres, van marcar les seves vides. Molts d’ells, es van veure obligats a marxar en busca de la prosperitat. En la seva majoria, van ser acollits i, fins i tot alguns s’hi van quedar, i van crear una família que ara ja compleix la tercera o quarta generació d’emigració. Tots ells emigrants a casa seva, i immigrants al lloc on arribaven.
Ara, des de l’Àfrica, l’Amèrica Llatina o l’Àsia, se senten veus que demanen justícia, que demanen menjar i respecte pel seu entorn i les seves gents. Tot i així, obeint a la lògica, les poblacions d’aquests territoris es veuen obligades a emprendre un viatge que no saben si l’acabaran, que no saben si arribarà al seu destí. Si l’embarcació no bolca, i fa que quedin oblidats i perduts flotant a la mar, segurament arribaran a terra ferma, inclòs nedant els últims metres traient forces de la imatge de les famílies que han deixat enrere. Si són vistos per la policia, emprendran el viatge de volta. Si pel contrari, aconsegueixen quedar-s’hi hauran emprendre el viatge d’una nova vida, on s’hi trobaran amb gent que no els entengui, que els criminalitzi i els rebutgi, però també amb gent que entendrà la seva situació, que no els veurà com a delinqüents, sinó com a persones. Persones que no oblidaran que són víctimes del nostre nivell de vida, i els agafaran de la mà, per ajudar-los a emprendre un llarg viatge, en un lloc tant seu com nostre.
1 comentario:
Tendrían que legalizar a todos los immigrantes que hay en España, es más tendrían que quitar pegas para que quién quisiera venir a mejorar su vida y trabajar dignamente pudiese.
Un salut manu!
Publicar un comentario